Geschiedenis

De geschiedenis van de Marokkaanse tapijten gaat ver terug in de tijd. De tapijten worden van oudsher geweven door Berberse stammen voor hun nut, als gevolg van het kenmerkende klimaat van Marokko. De met sneeuw bedekte, winderige verhogingen van het Atlas-gebergte gaf aanleiding tot dikke zware stapels tapijten, slaapmatten en beddengoed, en de brutale hitte van de Sahara geïnspireerde licht laagpolige tapijten tot aan platte stevige sjaals.

De natuurlijke kleurstoffen zoals henna, indigo, saffraan en meekrapwortel zorgen ervoor dat de motieven en de franjes van de tapijten hun eigen verhaal vertellen. De keuze voor een bepaalde kleur is erg belangrijk in de Berberse cultuur. Zo staat de kleur rood voor kracht en bescherming, blauw voor wijsheid, geel voor de eeuwigheid en groen voor vrede. Deze combinatie van magische symboliek en een minimalistisch hulpprogramma, namelijk een houten weefrek, geven de Berberse Marokkaanse tapijten hun unieke aantrekkingskracht geven. Elk tapijt draagt de wens van de weefster om de menselijke geest en het menselijk lichaam tegen negatieve energie te beschermen. Of men de tapijten op de grond legt of de tapijten ophangt aan de muren, het zijn en blijven duurzame kunstwerken met een prachtig uniek patroon die met liefde en zorg zijn gemaakt.

Tegenwoordig is er niet veel veranderd aan de wijze waarop de kleden worden geweven en geknoopt. Wel is het zo dat er nu een mix wordt gebruikt van natuurlijke mineralen en synthetische kleuren. Zo is het mogelijk om wol en katoen in elke kleur van een uitgebreid kleurpalet, te verven. Daarnaast zijn de tapijten ontdekt door het westen en kunstverzamelaars over heel de wereld, waardoor de vraag naar met name vintage tapijten is gestegen. Deze vintage tapijten zijn tientallen jaren en zelfs soms wel meer dan honderd jaar oud. Wij hebben het privilege dat wij veel familie hebben wonen in Marokko, waardoor wij adressen krijgen van particulieren die hun tapijt willen verkopen. Zo zien en weten wij dat het tapijt echt aantal jaren oud is en met een beetje geluk krijgen wij ook nog eens een stukje geschiedenis te horen van het tapijt.

Hopelijk voelen jullie de positieve energie en liefde wanneer je het tapijt ziet, aanraakt en er een mooi plekje voor vindt.

Liefs,

Tara Loush